Pojmy kolem vína | Víno Nový Malín - Vinotéka - Lahvová i sudová vína

Specializovaný obchod na kvalitní sudová a lahvová vína z jižní Moravy

Pojmy kolem vína

Alkoholizované víno

je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu

Barrique (barik)

Malý sud o objemu 225 litrů ze zvláštních druhů dubu (amerických, francouzských z různých oblastí), v němž může probíhat kvašení i školení vín. Ovlivňuje také chuť a vůni vín.

Buketní víno

je víno bohaté na aromatické látky

Burčák

bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru

Cibéby

Hrozny, které vyschly na keři. Jejich lisováním se získává velmi sladký mošt pro výrobu botrytických výběrů, výběrů z cibéb či ledových vín.

Cuvée

Směs vín různých odrůd, jejichž vlastnosti se vzájemně podporují a doplňují v harmonický celek. Používá se při scelování známkových vín, výrobě sektů a šampaňských vín.

Dekantace

Opatrné přelití vína z láhve do speciální dekantační karafy tak, aby v láhvi zůstal případný depot (sedimenty, vinný kámen). Přelití i velká plocha dna karafy umožní provzdušnění a otevření vína, které pak lépe projeví svou vůni.

Druhák

vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru

Jakostní víno

Základní kategorie révových vín s 15-19 stupňi přírodní cukernatosti

Kabinetní víno

víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti

Klaret

Narůžovělé víno vyrobené okamžitým lisováním z hroznů modrých odrůd. Tradiční název pro vína z Bordeaux.

Kořeněné víno

je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších

Ledové víno

Víno vyrobené rychlým lisováním hroznů, sbíraných na vinici při dlouhotrvajícím mrazu pod –6° Celsia. Mošt musí mít nejméně 27° přírodní cukernatosti. Nízká výtěžnost a značné riziko zničení či krádeže hroznů ponechaných na vinici je důvodem vysoké ceny těchto vzácných vín.

Lehké víno

víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu

Likérové víno

je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné

Macerace hroznů

Je vyluhování barviv a tříslovinných látek z nakvašeného rmutu

Matoliny

jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, slupky a zrníčka), které zůstanou po vylisování

Mladé víno

je vykvašený hroznový mošt

Mošt

hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny

Odrůdové víno

je vyrobeno z hroznů moštových odrůd

Panenské víno

vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu

Perlivé víno

víno uměle dosycené oxidem uhličitým

Plné víno

víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu

Pozdní sběr

Nemá nic společného s denní či roční dobou ani s jiným časem, který by měl souvislost s tím, kdy se vinné hrozny sklízejí. Tato nejpopulárnější kategorie přívlastkových vín je dána jen obsahem cukru v moštu v rozmezí 21-24° ČNM.

Přírodní víno

víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru

Přívlastková vína

Jsou vyrobena z vysoce kvalitních hroznů, které vyzrály na cukernatost 19° normalizovaného moštoměru (ČNM) a vyšší. Dělí se do kategorií: Kabinet, Pozdní sběr, Výběr, Výběr z bobulí a Výběr z cibéb. A dále vína vyrobená speciálními technologiemi – ledová, slámová, botrytická.

Rmut

jsou pomleté nakvašené hrozny, z nichž se lisováním získává vinný mošt

Rosé

Růžové víno, vyráběné zpravidla lisováním po velmi krátkém nakvašení modrých hroznů, případně směsi bílých a modrých hroznů

Samotok

vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování, typicky se užívá pro tichá vína, určená pro výrobu sektů

Slámové víno

Výběrové víno s vysokým obsahem zbytkového cukru, vzniklé lisováním dobře vyzrálých hroznů, dosušovaných v dobře větrané místnosti na slámě, dřevěných rohožích nebo pověšených na roštech

Stolní víno

víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu

Suché víno

víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr

Sudové víno

neškolené víno, uchováváno v sudech

Šarže vína

Definované množství druhově totožných produktů, které byly vyrobeny za stejných podmínek a stejným způsobem a tyto podmínky a způsob jsou uvedeny v předepsané evidenci výrobce

Školení vína

technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína

Špičková vína

vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin

Šumivé víno (sekt)

přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi s přirozeným obsahem kysličníku uhličitého

Těžké víno

víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.

Viniční trať

Ucelené území v jedné vinařské oblasti splňující předpoklady pro pěstování révy vinné

Vyškolené víno

víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování

Vznešené víno

víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín.

Známkové víno

pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.

Aktuality

Ukončení činnosti vinotéky - 30.06.2019

Kontaktujte nás

VÍNO NOVÝ MALÍN

Vlastimil Halška
788 03 Nový Malín č. 318
(ulice s pekárnou)

Telefon: 724 667 440
E-mail: info@vino-novymalin.cz
Web: www.vino-novymalin.cz

Otevírací doba:
Po – Pá    15:00 – 18:00
So             10:00 – 15:00 na telef. objednávku

O víně   |   Sortiment   |   Ocenění vín   |   Akce   |   Rozvoz   |   Dárkové předměty a doplňky
Mapa stránek   |   Kontakt