Rozdělení révových odrůd a vín | Víno Nový Malín - Vinotéka - Lahvová i sudová vína

Specializovaný obchod na kvalitní sudová a lahvová vína z jižní Moravy

Rozdělení révových odrůd a vín

Rozdělení tichých vín

Stolní víno

Stolní víno je víno, které může pocházet z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU, a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných. Je to nejnižší kategorie vín. Nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem. Bývají vína lehčí se 7-11 % obj. alk., méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování.

Zemské víno

Zemské víno je stolní víno splňující následující požadavky:

Je vyrobeno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd.Výnos na vinici nesmí překročit 12 t/ha.Cukernatost hroznů musí být min. 14 °NM.Na rozdíl od stolního vína může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.

Jakostní víno

Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos nesmí překročit 12 t/ha a cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), a to buď jako:

  • Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.
  • Jakostní víno známkové - víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Navíc hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ, cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu.

Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15 %, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí. Vína s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy:

Kabinetní víno

Jakostní víno s přívlastkem - kabinetní víno je kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 19-21 ° NM. Bývají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína.

Pozdní sběr

Jsou to vína, u nichž byla sklizeň hroznů v pozdějším termínu, když cukernatost hroznů dosáhne 21-24 °NM. Bývají to kvalitní, extraktivní, suchá či polosuchá vína.

Výběr z hroznů

Vyrobeno z hroznů, které vyzrály na 24-27 °NM. Bývá to víno plné, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru.

Výběr z bobulí

Vyrobeno z vybraných hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a mošt obsahoval alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína.

Výběr z cibéb

Vyrobeno z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Takto vyzrálé hrozny se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změnily na hrozinky - cibéby. Bývá to víno velmi extraktivní a sladké.

Ledové víno

Stejně jako ostatní vína s přívlastkem je lze vyrábět pouze po ověření cukernatosti SZPI. Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně - 7 °C a získaný mošt musí mít nejméně 27 °NM cukernatosti. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstane část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a drahá.

Slámové víno

Název vína s přívlastkem, které vzniklo z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců po sklizni na slámě či rákosu, nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část vody z bobulí a koncentruje se obsah extraktivních látek. Pro takovou výrobu se musí nechat hrozny dobře vyzrát a nesmějí být poškozené. Většinou se užívá hroznů bílých odrůd. Získaný mošt musí mít nejméně 27 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto drahá.

Ledová a slámová vína představují výjimečný požitek z konzumace vína a jsou skvělou volbou na závěr slavnostní večeře k dezertům, ovocným salátům, sušenému ovoci nebo jako digestiv.

Rozdělení tichého vína podle obsahu zbytkového cukru

Suchá

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

  • a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
  • b) max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.

Polosuchá

Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína.

Polosladká

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.

Sladká

Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to jak senzoricky tak analyticky. Zpravidla se jedná o vína speciální, určená pro dlouhé zrání. Obsah alkoholu je u našich tichých, sladkých vín nižší (7-11%, toto je časté u vín slámových, ledových či bobulových výběrů). Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.

Další druhy vín

Sladká, dezertní a kořeněná vína

Vína přírodně sladká (rýnské výběry, sauternské výběry či tokajské výběry), dezertní a dezertní kořeněná mají na rozdíl od přírodních vín suchých vyšší obsah extraktu a zpravidla i alkoholu. Kořeněná vína (vermuty) obsahují navíc přísadu speciálních aromatických látek. Při rozlišování vín je třeba nezaměňovat přírodní sladká vína a vína dezertní, která jsou dodatečně přislazována. Obdobně je třeba rozlišovat pojmy dezertní víno a aperitiv.

Dezertní a dezertní kořeněná vína

Dezertní neboli slazená vína se připravují z běžných přírodních vín přídavkem hrozinek a prokvašením nebo pouze přídavkem cukru a velejemného lihu. Dezertní kořeněná vína jsou navíc upravována přísadou koření. Rozdělují se na dezertní vína přislazovaná, dezertní vína likérová (Sherry, Portské, Malaga, Madeira a Mersala) a dezertní vína kořeněná (např. italské vermuty Cinzano, Martini, Ganzia aj.).

Šumivá vína (sekty)

Jsou vyráběna druhotným kvašením hotových přírodních vín po přidání cukru a dosážního likéru. Podle obsahu cukru je dělíme na:

Brut nature (přírodně tvrdé)

Obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr, tento údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr

Extra brut (zvláště tvrdé)

Obsah cukru se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr

Brut (tvrdé)

Obsah cukru je nižší než 15 g na 1 litr

Extra dry (zvláště suché)

Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 20 g na 1 litr

Sec (suché)

Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 35 g na 1 litr

Demi-sec (polosuché)

Obsah cukru se pohybuje mezi 33 a 50 g na 1 litr

Doux (sladké)

Obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr

Perlivá vína

Jsou připravována pouhým sycením vína oxidem uhličitým. Nikdy však nedosahují takové jemnosti a vyrovnanosti chuti jako šumivá vína.

Aktuality

Ukončení činnosti vinotéky - 30.06.2019

Kontaktujte nás

VÍNO NOVÝ MALÍN

Vlastimil Halška
788 03 Nový Malín č. 318
(ulice s pekárnou)

Telefon: 724 667 440
E-mail: info@vino-novymalin.cz
Web: www.vino-novymalin.cz

Otevírací doba:
Po – Pá    15:00 – 18:00
So             10:00 – 15:00 na telef. objednávku

O víně   |   Sortiment   |   Ocenění vín   |   Akce   |   Rozvoz   |   Dárkové předměty a doplňky
Mapa stránek   |   Kontakt