Vhodné sklo | Víno Nový Malín - Vinotéka - Lahvová i sudová vína

Specializovaný obchod na kvalitní sudová a lahvová vína z jižní Moravy

Vhodné sklo

Vinné sklo je neodmyslitelnou a přesto často podceňovanou součástí kultury pití vína. Všichni profesionální sommelieři pečlivě vybírají typ sklenice, ze které budou určité víno pít, hodnotit a vychutnávat, protože dobře ví, jak správně vybraný tvar kalichu může podpořit projev vína.

Víno by mělo být podáváno v tenkostěnných nebroušených sklenicích z čirého bezbarvého skla. Tenká dlouhá stopka u sklenice není jen z důvodů estetických. Je nanejvýš praktická, právě za stopku je třeba sklenici držet, abyste její obsah dlaní zbytečně nezahřívali.

Víno musí mít možnost se rozvinout. Čím máte lepší, starší a těžší víno (kde chuť předběhne aroma), užijte raději sklenici střední velikosti o objemu asi 0,4 – 0,6 l.

Pro lehká rosé nebo mladá bílá moravská vína určená pro rychle vypití postačí sklenice o objemu 0,2 – 0,3 l. Lepší vína patří do sklenice o objemu minimálně 0,4 l – 0,5 l. Špičková vína zasluhují objem klidně 0,8 až 1,1 l. V takové sklenici se víno dokonale otevře a projeví vše, co v sobě má. Vyplní prostor sklenice dostatečným množstvím zajímavých těkavých látek.

Vždy užijte větší sklenici než menší. Základem každého milovníka vína je sada 6 kvalitních různých sklenic podle odrůd vína.

Pro vína červená, která bývají více taninová a plnější, se používá sklenice ve tvaru tulipánu. Její tělo je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá, aby dokonale kumulovala aromatické látky vína. Existují i verze otevřenější nebo dokonce lehce ohnuté u hrdla, takové skleničky pak více uvolňují vonné složky vína a využívají se pro vína velmi aromaticky bohatá.

Pro Rosé je vhodná sklenice o objemu 0,2 l, jenž je stejně vysoká jako široká. Rosé nikdy nenalévejte do sklenice na červené víno!

I bílá vína si zasluhují větší sklenici, ale ne tak moc velkou, jako červená. A jsou-li ta vína „barikovaná“, pak se neobejdete bez sklenice větší, speciálně tvarované.

A jak by tedy měla vypadat vaše sestava 6 kvalitních sklenic?

1. sklenice – pro vína z Bordeaux

  • pro Cabernet Sauvignon, Merlot či Cabernet Franc
  • lze použít i pro naši Frankovku, plnější Zweigeltrebe a většinu italských vín z Toskánska s odrůdou sangiovese
  • včetně vín španělských: rioja; vína z Rhony či Chateauneuf-du-Pape
  • objem 0,4 – 0,5 l (výjimečně až 0,8 l)

2. sklenice – pro vína burgundská

  • baňatá, do stran rozšířená, nahoře naopak více uzavřená
  • pro méně extraktivní, méně taninová červená vína, zejména Rulandské modré
  • objem 0,5 l

3. sklenice – na Ryzlink

  • je podobná „bordovce“
  • vhodná pro oba naše Ryzlinky: rýnský i vlašský a pro Chardonnay (pokud není barikované)
  • do této sklenice patří svěžejší, kyselejší a minerálnější bílá vína
  • objem 0,3 – 0,4 l

4. sklenice – univerzální na bílé víno

  • určena pro těžší, plnější, aromatičtější, olejnatější nebo barikovaná bílá vína
  • sklenice je nižší, baňatější, trochu více nahoře otevřená než sklenice na ryzlink
  • vhodná pro plný, hodně aromatický Sauvignon (útlý, zelený a kyselejší SVG tuto sklenici neutáhne, na ten použijte raději ryzlinkovku)
  • objem 0,4 – 0,5 l

5. sklenice – na sladká vína

  • pro vína s vysokým zbytkovým cukrem
  • vína slámová, ledová, botrytická = tokajská či sauternská
  • sklenice ve tvaru hrušky, která je stopkou dolů a širší částí nahoru
  • umí 2 základní věci: dovolí jemnému aromatu vína dlouho cirkulovat vnitřním prostorem sklenice a zejména zvýrazní kyselinu (= protiváha oné sladkosti)
  • objem 0,2 – 0,3 l

6. sklenice – na šumivá vína

  • nazývá se flétna
  • vhodná pro podávání šumivých vín (šampaňského či kvalitního sektu)
  • má úzké, štíhlé a vysoké tělo, které je ideální pro dokonalé zobrazení perlení vína a také bohatosti pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo sklenky napomáhá shromáždění aromatických látek v ideálním bodě. Drobné rýhy či tečky vytvořené laserem na dně sklenky pomohou zintenzivnění uvolňování perlení, které ve víně vytvoří celé šňůrky bublinek
  • objem menší než 0,2 l
  • pro starší, ročníkové šampaňské je vhodnější sklenice stejně vysoká, ale soudkovitě rozšířená o objemu 0,3 l

Barikované Chardonnay a Rulandské šedé nikdy nelijte do ryzlinkové sklenice! Zvýrazníte dřevěný tón dubového sudu a potlačíte víno.

Král mezi sklenicemi

Králem mezi sklenicemi jsou výrobky společnosti Riedel, jenž přidají mnoho na zážitku z vína! Vyrábí se desítky variant pro různé odrůdy a pro nejrůznější vinařské regiony světa. Riedlové byli původně, a to po dlouhých 300 let, skláři z Čech. Po druhé světové válce odešli do Rakouska, kde začali vyrábět a také foukat sklenice na víno.

Riedlové spolupracují s nejlepšími sommeliery na planetě a ti testují víno z jejich sklenic. Tito geniální skláři objevili, že důležitá není jen velikost nebo přesný tvar rafinovaných křivek, které složitě vodí aroma v objemu sklenice. Zcela zásadní je i tvar a sklon horní hrany sklenice, kterou při pití vkládáme do úst. Právě toto místo u sklenic Riedel posílá první doušek vína přesně do toho místa na jazyku, kam má. Jazyk je totiž vysoce specializovaný orgán. Jeho špička rozliší sladkosti, boční buňky kyseliny, zadní část vnímá hořkost. Sklenice od Riedla nasměruje víno optimálně podle odrůdy a charakteru vína z různých regionů. Tu mírně potlačí kyselost a zvýrazní ovocitost, tady zas ubere dřevitost bariku a dá vyniknout olejnatému charakteru vína. Je to alchymie, které nebudete důvěřovat, dokud to sami nezkusíte. Postavte libovolnou dobrou, velkou a správně zvolenou sklenici vedle „riedlovky“ a ze stejné lahve nalijte stejné víno. A ochutnejte. Pochopíte, proč je Riedel tak ceněný.

Používejte jen čisté a naleštěné sklenice

Sklenice na víno musí být nejen čistá a naleštěná, aby v ní vynikla barva a jiskra vína, ale nesmí páchnout. Sklenice jsou náchylné k nasávání pachů (utěrka, stůl, plast, kov). Nikdy ji neukládejte do poličky s potravinami! (káva, čaj, koření). Před nalitím vína ke sklenici přičichněte. Po použití nechte umytou sklenici odkapat a usušit tak, že ji volně zavěsíte za nožku. Po uschnutí ji rychle přeleštěte.

U skutečně dobrého vína, na kterém vám záleží, je třeba sklenici nejprve zavínit (snížíte tím riziko cizích pachů). Odlijte malé množství vína do sklenice, krouživým pohybem potáhněte vínem celou její vnitřní plochu, pak přelijte do další sklenice…přivoňte a vylijte. Teprve do zavíněné sklenice nalévejte víno.

A kolik vína do sklenice nalít?

Máte-li správnou velikost i tvar sklenice, pak platí, že čím větší je její objem, tím méně vína se do ní nalévá. Nikdy nenaplňujte sklenici výše, než je její nejširší průměr! U rovnoměrnějších typů vždy nalévejte pod polovinu výšky sklenice. To proto, aby zůstalo dost prostoru pro vzduch, tedy buket (vůně mladého vína) či aroma (těžší vůně zralého vína). 60 procent zážitku z vína poskytuje nos, menší díl pak chuť.

Pravidlo o postupném dolévání malého množství vína platí i pro víno rozlévané. Nejlépe je mít víno ve džbánku, nejraději skleněném, odtud pak víno postupně dolévejte do sklenice.

Pro maximální zážitek z vína je tedy zapotřebí zvolit správnou velikost sklenice, ze které není cítit pach, je zavíněná, máte nalité malé množství vína, s nímž pomalu rotujete a zkoumáte jeho jiskru a barvu. Nyní rezolutně a bez rozpaků vnořte nos opravdu hluboko do sklenice. Budete odměněni úplně novým zážitkem z vína!

Aktuality

Ukončení činnosti vinotéky - 30.06.2019

Kontaktujte nás

VÍNO NOVÝ MALÍN

Vlastimil Halška
788 03 Nový Malín č. 318
(ulice s pekárnou)

Telefon: 724 667 440
E-mail: info@vino-novymalin.cz
Web: www.vino-novymalin.cz

Otevírací doba:
Po – Pá    15:00 – 18:00
So             10:00 – 15:00 na telef. objednávku

O víně   |   Sortiment   |   Ocenění vín   |   Akce   |   Rozvoz   |   Dárkové předměty a doplňky
Mapa stránek   |   Kontakt